Изследването е поръчано от здравната каса DAK и университетската клиника

...
 Изследването е поръчано от здравната каса DAK и университетската клиника
Коментари Харесай

Изследване: Смартфонът поболява тийнейджърите

 Изследването е поръчано от здравната каса DAK и университетската клиника в Хамбург. За задачата са били интервюирани 1001 момчета и девойки на възраст от 12 до 17 години. Проучването е представително за цяла Германия. 
" Резултатите са доста тревожни ", съобщи шефът на касата Андреас Щорм при представянето им в Берлин. Те демонстрират, че 2,6 % от немските младежи живеят според от обществените медии. А последствията от това за младежите са: недоспиване, бягство от действителността и стрес с родителите, споделят социолозите.

Пристрастяване

Смята се, че младежът е развил взаимозависимост към обществените медии, когато непрекъснато мисли за приятелите си в мрежата, в това число до момента в който е на учебно заведение или на занятия в границите на професионалното си образование. В същото време той стартира да демонстрира нервност и безпокойствие, в случай че да вземем за пример мобилният му телефон не е покрай него. А когато младежите към този момент не са в положение да лимитират времето, прекарвано от тях в обществените мрежи, тогава те губят дефинитивно и контрола, показват откривателите.

Всичко това води до промени в държанието им: децата и младежите губят интерес и могат да спрат да се занимават, да вземем за пример с заниманието си; стартират да лъжат по отношение на времето, прекарвано от тях в обществените мрежи; рискуват да изгубят приятелите си; утежняват триумфа си в учебно заведение или възможностите си за бъдеща кариера в името на това да са винаги в мрежата.

Факторът време

В голямото си болшинство (85%) децата и младежите прекарват приблизително по към 3 часа на ден в обществените мрежи - девойките малко повече от момчетата, надлежно по 182 и 151 минути, демонстрира изследването. Абитуриентите пък пишат по-рядко от по-малките им връстници, които са приблизително по 207 минути на ден онлайн. Най-много младежи употребяват WhаtsApp (66%), пред Instagram (14%), Snapchat (9%) и Фейсбук - едвам 2 % от подрастващите.  
 Jugendliche mit Smartphone (picture-alliance/dpa/S. Stein)
При не малко деца и младежи смарт телефонът води до пристрастяване и болестна взаимозависимост

На тази основа постоянно поражда напрежение сред родителите и децата. Шест % от интервюираните са показали, че това се случва много постоянно, а при 16 % също пораждат спорове с родителите, само че по-рядко. Резултатите регистрират една ясна наклонност: колкото по-малки са децата, толкоз по-често се стига до кавги с родителите. Затова 14 % от 12 до 13-годишните постоянно се крият, когато са в обществените мрежи.

Нощни птици

Всеки пети от интервюираните младежи на възраст сред 12 и 17 години е показал, че не си доспива, тъй като прекарва повече време в интернет. А при 6 % от тях това даже се случва постоянно или доста постоянно. Тук се обрисува противоположната взаимозависимост: по-големите деца по-често не си доспиват поради обществените мрежи.

Склонност към депресивно държание откривателите са открили у 8 % от интервюираните младежи. А всеки трети от тях даже демонстрира податливост към проблематично потребление на обществените медии.

Може ли да се направи нещо?

Родителите, учителите и другите възрастни могат да противодействат, търди Андреас Щорм от DAK. По думите му, най-важното е да се откри салдото сред действителния и виртуалния свят, сред времето онлайн и офлайн. Виртуалното в никой случай не трябва да надвива над действителното.

В тази връзка специалистите предлагат да се вършат паузи в използването на обществените медии. И още нещо е доста значимо - родителите и преподавателите в учебно заведение да обръщат внимание на младежите освен върху опциите на актуалния цифров свят, само че и на рисковете, които той крие за тях. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР